Tenziométer a talajnedvesség vizsgálatához

InformációkÁltalános leírás
Információk

A talajnedvesség a tenziométer segítségével mérhető. Ez az egyszerű eszköz egy üvegcsőből, egy porózus kerámiadugóból és a vákuum meghatározására szolgáló mérőórából áll. Az üvegcsövet felforralt (majd lehűtött), buborékmentes desztillált vízzel kell feltölteni.

A méréshez műszert a földbe kell szúrni. A kerámiadugón keresztül a víz a talajba szivárog, a távozó víz miatt az üvegcsőben vákuum keletkezik. A tenziométer lényegében a talajnedvesség „szívóerejét” kifejező „mátrixpotenciált” méri.
 Tenziométer

InformációkMűszaki adatok és jellemzők
Információk

A tenziométer mérési tartománya -1 és 0 bar között van.

A műszer 30, 60 vagy 90 cm csőhosszúsággal vásárolható meg, így a vizsgálat különböző gyökérmélységekben is elvégezhető.


A nagyobb gyökérmélységű növények (pl. gyümölcsfák) esetén a pontosság és a hatékonyabb öntözés tervezésének érdekében célszerű több tenziométert is elhelyezni különböző mélységben.
A műszer előnyei között megtalálható az egyszerű kezelhetőség, a minimális karbantartási igény, illetve a rövid mérési időtartam.

 
InformációkA tenziométer használata
Információk

Tenziométer A földbe helyezés előtt a kerámiadugót desztillált vízzel töltött edénybe kell áztatni. A dugó felhelyezése előtt az üvegcsövet fel kell tölteni felforralt (majd lehűtött), buborékmentes desztillált vízzel.

A méréshez a műszert a földbe kell szúrni a kívánt mélységben. A kerámiadugó teljes egészben legyen a föld felszíne alatt. Célszerű úgy elhelyezni a műszert, hogy a mérőóra által jelzett érték egyszerűen leolvasható legyen.

A műszer a földbe szúrás után a felszíntől mérve a gyökérmélység 3/4-nél legyen. A reprezentatív mérések érdekében lehetséges egyszerre több tenziométer alkalmazása is. A talajtípustól függően a földben található különféle anyagok eldugíthatják a porózus szerkezetű kerámiadugó mikrojáratait, és ez befolyásolhatja a mérési pontosságot. A tenziométer kivétele előtt ajánlott fellazítani a földet az eszköz körül.

Használaton kívül (azaz az öntözési időszak befejeződése után és különösen a téli időszakban) a műszert nem ajánlott a földben hagyni. Tisztítás után célszerű védett helyen tárolni.
 
InformációkA mérési eredmények jelentése
Információk

0,00 és -0,10 bar közöttA gyökérzóna vízzel telített, kevés az oxigén a növények fejlődéséhez.
-0,11 és -0,25 bar közöttIdeálisan nedves és levegős körülmények megfelelő víztartalommal.
-0,26 és -0,50 bar közöttAz öntözési tartomány. A növények vízigényétől függően kezdhetjük az öntözést.
-0,51 és -0,70 bar közöttA talaj szárazsága oly mértékű, hogy az már befolyásolja a termést is.